.

.

Musculaire Triggerpoint als methodiek is een lichaamsgerichte behandel- en massagevorm. Deze is te gebruiken voor het effectief bestrijden van meerdere lichamelijke pijnklachten.

Uitgangspunt bij deze behandelvorm: de cliŽnt kan weer zo snel mogelijk prettig en zelfstandig functioneren.

 

Wat zijn Triggerpoints

Een triggerpoint is een samentrekking van een klein deel van een spier. Ze ontstaan door overbelasting, trauma, of vermoeidheid. Het meest kenmerkende van een triggerpoint is, dat je de pijn voelt op een andere plaats in het lichaam. Dit noem je uitstralende of afgeleide pijn. Het is vaak de veroorzaker van terugkerende klachten zoals hoofdpijn, nek- en schouderklachten, rugpijn, gewrichtsklachten.

Triggerpoints geven naast pijn ook nog andere symptomen. Denk hierbij aan spierstijfheid en spierzwakte van de betrokken spieren, kies/ en tandpijn, tranende ogen, een waas voor ogen, evenwichtsproblemen, oorsuizing, etc.

 

De Triggerpoint

is erop gericht de triggerpoints op te zoeken en te inactiveren.

Hierbij is een goede samenwerking tussen cliŽnt en behandelaar een voorwaarde.

Samen wordt er gekeken naar factoren die de triggerpoints in stand kunnen houden. Voorbeelden hiervan zijn: een verkeerde werkhouding, chronische infecties, onnodig aanspannen van spieren, beenlengteverschil, etc..  

 

U als cliŽnt krijgt instructies mee voor zelfbehan-deling van de triggerpoints, plus rekoefeningen en adviezen.

Pas als alle triggerpoints geÔnactiveerd zijn, kan worden begonnen met conditie verbeterende en spierversterkende oefeningen. Het trainen van spieren met triggerpoints geeft alleen maar meer klachten.

 

Zie ook www.triggerpointboek.nl